УКРАЇНСЬКА РАСТАФАРІАНСЬКА ЦЕРКВА / UKRAINIAN RASTAPHARIAN CHURCH

fd276238890ff4fd4fd30b85b5b67400 - УКРАЇНСЬКА РАСТАФАРІАНСЬКА ЦЕРКВА / UKRAINIAN RASTAPHARIAN CHURCH

flag urc

Релігійна організація (громада) «Українська Растафаріанська Церква» – монотеїстична авраамічна релігія, що виникла в християнській культурі.

У 1995 році в Харкові виникла громада послідовників растафаріанства. Основний документ – Статут (офіційно наданий Владою). Основний орієнтир – Вітхий Завіт (Біблія).

З 1995 року у Харкові виникла громада віруючих громадян християнського віросповідання, послідовників релігії Растафарай, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб, прославлення Джа, для спільного здійснення права на свободу сповідання та поширення Растафаріанської віри, а також для піклування про релігійно-моральне виховання громадськості.

Юридична інформація: ЄДРПОУ 44559659,
філія – Харківського обласного управління АТ “Ощадбанк”,
МФО 351823,

поточний рахунок № UA073518230000026005307505749.

дол США № UA023518230000026001301505749
евро № UA943518230000026000302505749
фунт стерлинг № UA273518230000026009303505749

Збори та служіння проходять за адресою: 61001, Україна, Харківська область, місто Харків, вулиця Юлія Чигирина №3. 

Скорочена довідка.

Растафаріанство – новітній релігійний рух, який вважає втіленням Бога імператора Ефіопії Хайле Селассіє I-го, називаючи його Джа. Растафаріанство – монотеїстична авраамічна релігія, що виникла в християнській культурі на Ямайці на початку 20 століття. Щодо Біблії, – це Старий Заповіт!  Растафаріанство не дуже організована релігія, більшість раста не вимагають участі в яких-небудь конфесіях, щоб таким чином підтримувати один одного і знайти віру і натхнення в собі, хоча деякі з них визначено в один з «Обитель Растафарі»; три найбільш відомих з них – це Nyahbinghi, Бобо Ашанті і Дванадцять колін Ізраїлевих. Назва Растафарі походить від імені останнього імператора Ефіопії Хайле Селассіє I, до коронації відомого як Рас Тефері Меконнин (Тафарі Макон). Растафарі вважають, що Хайле Селассіє I є втіленням Бога, якого растафарі називають Джа (скорочення від Jahovia).

Основні положення Віри

ДЖА Jahveh (Яхве) – згідно з Біблією, ім’я Бога-батька. У Біблії це Старий Заповіт!  Растамани називають його просто Джа. Растамани – православні, змішали Біблію і місцеві ефіопські оповіді в єдину віру. Африканські легенди розповідають про Джа-борця за свободу і мир, воїна-лева, великого і могутнього повелителя і захисника всіх тварин.
Хайле він же Джа Растафарай. Хайле Селассіє I-ий правив Ефіопією до 1975 року, проповідував ідеї ненасильницької боротьби за звільнення “не тільки розсіяних по світу ефіопів, але і взагалі людей, звірів, трав і інших форм життя”. Його вважають земним втіленням Бога Джа.

Хайлє Сєлассіє 1, Маркус Гарві, Боб Марлі, Пітер Тош, Банні Уейлер!

23 липня народився Рас (Принц) Тефері Меконнін (Рас Тафарі – звідси і назва руху) Його Імператорська Величність Хайле Селассіє I. Він народився у 1892 році – в перший день астрологічного знаку Лева, що ще раз є підтвердженням його Божественної сутності (Лева від коліна Іудина).
17 серпня 1887 року народився святий пророк цієї нової релігії растафаріян Маркус Мосія Гарві.
Свята легендарна раста-трійця, святі пророки Растафарай: Боб Марлі народився 6 лютого 1945 року, Пітер Тош народився 19 жовтня 1944 року, Банні Уейлер народився 10 квітня 1947 року.

У 1963 році новим великим Рутманом  (пророком) Растафаріанства став Боб Джа Марлі, лідер групи THE WAILERS (“Плакальники”). Його слова: “Відкрий очі і зазирни в себе. Ти задоволений тим, як ти живеш? Ми знаємо, куди йдемо, і знаємо, звідки прийшли: ми йдемо з Вавилона в країну своїх предків“, – стали девізом растаманів усього світу.

Основа растафаріанства — ЛЮБОВ ДО БЛИЖНЬОГО!
Любов до ближнього і ворогам своїм – основна заповідь християнства розуміється багатьма Растафарі зовсім інакше. Що стосується першої частини заповіді (любов до ближнього), то під нею розуміється любов до своїх батьків, до членів громади, своїм друзям і взагалі до тих, хто вам є близькою людиною. А ось ворогів своїх Растафарі, як правило, не люблять. Оскільки ворог – це вавилон, то з ним потрібно боротися, а не любити його, як це намагаються робити християни. І немає нічого “гріховного”, в тому, щоб знищити свого ворога, поки він не знищив вас. Під словом «знищити» мається на увазі духовна боротьба, а не фізичне знищення.
Вавилон, вважають раста, – це царство полону Духа зловісним пануванням мертвого життя. Прагматизм  у природному житті можливий у тварин, але не для Растамана. Рівновага світу складається з вічної боротьби божевільної і цнотливої Любові. Низовинні бажання, погані і бридкі думки – це не вписується в образ людини, створеною за подобою Бога. Це значно ближче до людини Вавилона, що знаходиться в круговерті життя і не поважає себе і свою гідність.
Растафаріані вважають, що світ лежить у злі, мало хто прийшов до себе і Бога. Растафарі розуміють, що природа Божественного полягає в безцінному дарі свободи кожній людині. Растамани випромінюють Джа-Задум і ведуть до чуда Джа-Любові.
Дух повинен прагнути чистоти. Основа – це свобода для усіх.
Мудрість складається із знань та життєвого досвіду. Таким чином, усі догми виростають у нас на очах, і ми, як можемо, оберігаємо їх.
Для Раста найвеличнішим проголошенням свободи совісті є християнське твердження «не судити, й не судимі будете». Адже вирок, винесений Растаманом, може бути застосованим і до нього самого. Растаман поважає будь-яку релігійну форму навіть в тих душах, які не прийнятні його розуму.
Растафаріанство стурбоване рушійною силою місії, а місія полягає в свободі для всіх. Растафаріані хочуть, щоб свобода була радістю для всіх, також раста повинні дати свободу всім, бо ніхто не може виключити свободу з нас.
Растаман не розлучається з думкою про те, як таке унікальне створіння в Світі, як людина, уживається в ньому з відвертим мерзотником. Будь-яка людина визначає свої гидоти по тій шкалі цінностей, яка йому щеплена і їм підтримується. Щоб краще себе бачити і розуміти, будь-яка людина мріє про мудрість. Растаман вважає, що знання коріння – це перший крок до мудрості.
Доброчесність за допомогою благодаті упевнено протистоїть злу. Растаман розуміє, що всякий поганий вчинок, допущений і здійснений без всякого внутрішнього протесту, гасить світло його живої і природної душі та викидає його в зовнішні сутінки – у владу смерті.
Растафаріанство вважає, що ми щасливі, тому що вміємо сміятися. Сміх притаманний людині, це месія природного Відродження.
Джа прищеплює растаману мудрість, моральність, доброчесність.
Растаман живе в гармонії з собою та з природою Джа. А саме Джа про це не забуває. Людині від змія і від природи дістався інстинкт, тому легковажна людина легко може загинути.
Растаман вчиться жити по-новому, наука життя – це, перш за все, – наука моральної рівноваги.
Істотно відрізняється від християнства, як і від багатьох інших віросповідань, ставлення Растафарі до проповідей. Християнство та інші віросповідання вимагають від своїх послідовників постійної проповіді свого вчення, де б людина не перебувала. Саме через ці установки, втім, обґрунтованої Письмом, християни “хапають за комір” на вулиці зовсім незнайомих людей і починають їм говорити “Чи вірите ви, що Христос ваш особистий Спаситель і т.п.”. Растафарі так не поступають. Згідно з їх вченням, щоб пізнати істину, людина повинна мати бажання пізнати її, і крім того на це повинна бути воля Джа. Якщо ж людині все одно, то і не варто витрачати даремно свій і його час, оскільки це безглуздо і не дасть ніякого результату. Якщо ж людина сама захоче дізнатися про Джа, він першим дасть вам про це знати.
Зазвичай вступ в будь-яку релігійну громаду проводиться за допомогою спеціального ритуалу посвяти, у християн це, наприклад хрещення. У Растафарі немає ніякого спеціального ритуалу посвяти, оскільки, як говорилося вище, головне – це бажання людини і воля Джа, а значить, в цьому ритуалі просто немає сенсу. Якщо людина хоче пізнати волю Джа, то Джа йому в цьому допоможе. Богослужіння проходять в крузі у вільній формі, читанням духовних книг іноді під музику стилю РЕГІ.   В одязі присутні червоні-жовто-зелені кольори. Свій вільний шлях до Бога – це є Раста. Чітко прийнятих обрядів немає, так як растафаріанство – це вільна релігія. Дух повинен прагнути чистоти. Основа – це свобода для усіх. На свята (ньябінгі) ритуальні зібрання мають за мету приблизити падіння Вавилону та принести свободу усім Растафарі. Під час Ньябінгі завжди горить вогнище, що символізує Джа та Світло його Істини. Також під час ньябінгі звучать ритуальні барабани.

Ньябінгі (свята)

Растафарі відзначають, як основні християнські свята, так і свої власні, властиві тільки релігії растафарі. Християнські свята відзначаються Растафарі тільки за православним календарем. У християнських святах використовуються православні молебні та власні, властиві для громади Української Растафаріанської церкви.

23 липня народився Рас (Принц) Тефері Меконнін (Рас Тафарі – звідси і назва руху) Його Імператорська Величність Хайле Селассіє I. Він народився у 1892 році – в перший день астрологічного знаку Лева, що ще раз є підтвердженням його Божественної сутності (Лева від коліна Іудина).

17 серпня 1887 року народився перший святий пророк цієї нової релігії растафаріян Маркус Мосія Гарві.

Свята легендарна растатрійця, пророки: Боб Марлі народився 6 лютого 1945 року, Пітер Тош народився 19 жовтня 1944 року, Банні Уейлер народився 10 квітня 1947 року.

07 січня

Різдво ДжаАйсуса (Різдво Христове). Як і у кожній православній церкві відзначається 7 січня, сенс свята такий же. Усі растафаріані вірять, що саме у цей день з’явився на світ Джа-Айсус і радіють цій приємній події.

16 січня

День пам’яті святого пророка Малахія.

6 лютого

У 1945 році народився Роберт Неста Марлі, – Боб Марлі – під таким ім’ям він широко відомий у всьому світі. Він прийняв стиль життя і філософію раста, став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди. Музика Марлі – це не просто музика, в якій дотримані всі стилістичні приписи, його пісні – це збірник благородних проповідей.

1 березня

День пам’яті святого пророка Давіда.

2 березня

День пам’яті. У цей день 2021 року помер Невіл Лівінгстон, – легендарний виконавець реґі Банні Уейлер, він став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди.

10 квітня

У 1947 році народився Невіл Лівінгстон, – Банні Уейлер. Культова фігура, видатний виконавець реґі. Разом із Бобом Марлі й Пітером Тошем створили групу «The Wailers» (Плакальники). Він став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди.

16 квітня

Растафаріані відзначають Пасху. У цей день відбулося воскресіння Джа-Айсуса. До цього Свята печуть булки, їдять фарбовані яйця і співають молитви до небес. Відзначається Пасха щороку в не один і той же день.

21 квітня

День вступу Його Імператорської Величності на землю Ямайки (Grounation Day). У цей день у 1966 році Хайле Селассіє I-ший вступив на землю Ямайки. Метою приїзду була зустріч з лідерами місцевих растафаріанських громад. Цей день вважається днем початку поширення растафаріанства по усьому світу.

11 травня

День пам’яті. У цей день 1981 року помер великий Рутман (гуру), легендарний музикант Боб Марлі.

14 травня

День пам’яті святого пророка Ієремії (В).

21 травня

День пам’яті святого апостола Іоанна Богослова, цілителя лікарськими травами.

22 травня

День пам’яті святого пророка Ісаія.

10 червня

День пам’яті святого пророка Маркуса Мосія Гарві, який по праву вважається першим пророком цієї нової релігії. Він був ямайським політичним діячем, видавцем, журналістом, підприємцем і оратором, – став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди.

27 червня

Дата пам’яті святого пророка Єлісея,

28 червня

День пам’яті святого пророка Амоса.

6-7 липня

Різдво святого пророка Іоана Предтеча (Хрестителя).

Ніч Вадада (Божественної Любові), гармонії та єднання з природою, на березі річки запалюється вогнище, навколо стають растафарі, беруться за руки та звертаються до Джа, щоб отримати Вадада (Божественну Любов) та увійти у гармонію з природою! Також православні християни відмічають свято Купала (Іва́на Купа́ла) – одне з давніх, дохристиянських свят східних слов’ян, традиційне старослов’янське свято, що після запровадження християнства відзначали вночі.

23 липня

Різдво Раса (принца) Тефері Меконніна (Рас Тафарі – звідси і назва руху) Його Імператорської Величності Хайле Селассіє I-го. Він народився у 1892 році – в перший день астрологічного знаку Лева, що ще раз є підтвердженням його Божественної сутності (Лева від коліна Іудина).

25 липня

День пам’яті святого пророка Іакова.

2 серпня

День пам’яті святого пророка Іллі.

3 серпня

День пам’яті святого пророка Ієзекіля (В).

6 серпня

Преображення Господнє. У цей день відзначається явище Джа-Айсуса у годині Божої Слави.

17 серпня

День Народження Маркуса Мосія Гарві – національного героя Ямайки, який народився в 1887 році. Був ямайським політичним діячем, видавцем, журналістом, підприємцем і оратором. Він став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди.

20 серпня

День пам’яті святого пророка Самуїла.

22 серпня

День пам’яті Його Імператорської Величності Хайле Селассіє I-го. Сталося це у 1975 році. Лихо Вавилона вбило лідера руху, його було задушено подушкою. Усі растафаріанці пам’ятають і вірять, що Хайле Селассіє I-ший після своєї смерті вознісся на небо.

27 серпня

День пам’яті святого пророка Міхея.

10 вересня

День пам’яті преподобного Моісея Муріна Ефіопського ієромонаха.

11 вересня

Новий рік в Ефіопії. Усі растафаріані радіють та веселяться з приводу свята.

11 вересня

День пам’яті Рутмана (гуру) Пітера Тоша. У 1987 році був убитий трьома озброєними людьми у власному будинку.

11-12 вересня

У цю ніч 1974 року Його Імператорську Величність Хайле Селассіє I-го було звергнуто, лихо Вавилона позбавило його влади. Монарха, лідера растафаріанського руху вимусили відректися від престолу, а владу на себе прийняв Координаційний комітет збройних сил. Їх лозунг був «Ефіопія понад усе!».

14 вересня

День пам’яті святого праотця Ісуса Навіна.

17 вересня

День пам’яті святого пророка Моісея і племінника Лота.

18 вересня

День пам’яті святого пророка Захарії.

19 вересня

Чудо Архістратига Михаїла в Хонех.

5 жовтня

День пам’яті святого пророка Іони.

19 жовтня

День народження Уінстона Хюбера Макінтоша, – Пітера Тоша, який з’явився на світ у 1944 році, колишній учасник групи Боба Марлі, один з тих, кого згадують щороку. Грав на гітарі, мелодиці, піаніно і органі. Велика частина його кар’єри була ускладнена сутичками з властями. Він став проповідником віри растафаріан і уподобався Рутману (гуру), наставнику, який проповідує завжди і всюди.

22 жовтня

День пам’яті святого пророка Авраама.

30 жовтня

День пам’яті святого пророка Осії.

1 листопада

День пам’яті святого пророка Іоіля (Йоеля), який передрік зішестя Святого Духа, а за народним календарем відзначають Іванів День.

2 листопада

День коронації Раса (принца) Тефері Меконніна (Рас Тафарі – звідси і назва руху) Його Імператорської Величності Хайле Селассіє I-го, яка відбулася у 1930 році.

6 листопада

Пам’ять Блаженного Єлєзвоя царя Ефіопського.

21 листопада

Собор Архангела Михаіла і всіх Ангелів.

29 листопада

День пам’яті святого праведника Фулвіана, принца Ефіопського.

2 грудня

День пам’яті святого пророка Авдія.

14 грудня

День пам’яті пророка Наума – покровителя розуму, знань і доброчинства.

15 грудня

День пам’яті святого пророка Авакума.

16 грудня

День пам’яті святого пророка Софонія.

25 грудня

День пам’яті святих праотців: Адама, Єви, Сіфа, Єноса, Каніана, Малелеіла, Іареда, Єноха, Мафусала, Ламеха, Ноя, Сіма, Арфаксада, Каінана, Сала, Євєра, Фалека, Рагави, Серуги, Нахори, Фари.

День пам’яті святого пророка Ізраїльського царя Соломона,

День пам’яті святого пророка Нафана.

29 грудня

День пам’яті святого пророка Аґґея.

30 грудня

День пам’яті святого пророка Даниїла й Ананії, Азарії і Місаіла (В).

Обітниця Назореїв.
Обітниця Назореїв – це те, що зовні відрізняє Растафарі від інших людей. Обітниця Назореїв є частиною культу Растафарі, культу, який детально описаний Біблією, котрого більшість Растафарі свято дотримуються. У Біблії цій обітниці присвячено кілька фраз. Наведемо їх:
Старий заповіт, Книга Числа. Глава 6. Вірш 5
Усі дні його посвячення на назіра бритва не торкнеться голови його; аж до виповнення днів, що посвятить Господеві, він буде святий, мусить запустити волосся голови своєї!
Старий заповіт, Книга Левит. Глава 19. Вірш 27
Не будете стригти волосся довкола голови вашої, і не будеш нищити краю бороди своєї.
Старий заповіт, Книга Левит. Глава 21. Вірш 5
Не зроблять вони лисини на голові своїй, і краю бороди своєї не підстрижуть, а на тілі своїм не наріжуть надрізів.
Помітна зовнішня риса Растафарі  – “дреди”, – довгі локони, скручені в косиці, для сторонніх – це стало візитною карткою Растафарі. Відрощування Растафарі “дредів”, це дотримання обітниці, крім того, Растафарі вважають, що довге волосся роблять їх непереможними, і це не випадково. “Дреди” нагадують собою левову гриву, а в Біблії лев вважається символом Божественної сили. Недарма багато пророцтв називають Хайле Селассіє I-го “Левом від коліна Іудина”, підкреслюючи Божественну силу символу лева. Так само вважається, що “дреди” відкривають в людині здатності надчуттєвого пізнання і ясновидіння. Не дарма Біблія стверджує, що сила Самсона була укладена в його волоссі.
Кількість релігійних громад, що діють в Україні.
На даний час в Україні діють Хайгери (єпархії, владицтва, громади). У Харківській області це: м.Харків, вул.Чигирина №3; Харківській район, селище міського типу Бабаї, вулиці Стадіонна №74, Колодязна №24; Дергачівській район, село Вільшани; Валкивський район, село Перекіп, вул.Суворова №5а; Київська область, Бориспільській район, м.Бориспіль, вул. Гришинська №62.
Структура
Хайгера фактично складається з Рутмана (духовний лідер та голова громади) та Рутсів (парафіян). Зі складу громади обираються Рутси на адміністративні та виборчі посади, як того вимагає Статут та діючи законодавство України.
Канонічне та організаційне підпорядкування.
Растафаріанство не дуже організована релігія, більшість раста не вимагають участі в яких-небудь конфесіях, щоб таким чином підтримувати один одного і знайти віру і натхнення в собі тому канонічного та організаційного підпорядкування не потрібно.
Священнослужителі, їх ієрархічна класифікація, порядок висвячення в сан, призначення чи обрання на духовну посаду.
У Растафарай немає ніякого спеціального ритуалу посвяти, оскільки, як говорилося вище, головне – це бажання людини і воля Джа, а значить, в цьому ритуалі просто немає сенсу. Якщо людина хоче пізнати волю Джа, то Джа йому в цьому допоможе.
Духовні навчальні заклади.
Растафаріанство – це вільна релігія. Відмітною властивістю релігії Раста є те, що вони не займаються наверненням у свою віру, тому що людина повинна відкрити в собі Джа самостійно. Як що, людині потрібна підтримка та порада, вона може звернутись до громади Раста.
Монастирі, їх значення в житті церкви (конфесії) та специфіка діяльності.
У Растафаріанстві монастирі не потрібні. Дух повинен прагнути чистоти. Основа – це свобода для усіх.
Місії, братства їх завдання.
Крім громади іншого не має.
Література: Біблія, Старий Заповіт: Книга Буття, Книга Вихід, Книга Левит, Книга Числа, Книга Повторення Закону, Книга царів; та Кебра Нагаст.
Підприємницька діяльність.
Підприємницька діяльність не ведеться.
Благодійницька діяльність.
Основа растафаріанства – ЛЮБОВ ДО БЛИЖНЬОГО! По можливості громада допомагає усім хто звертається за допомогою.
Зв’язки з одновірцями за кордоном.
З одновірцями спілкування за кордоном на даний час тільки в соціальних мережах. Інших контактів не має.
Становлення до інших віросповідань та невіруючих.
Для Раста найвеличнішим проголошенням свободи совісті є християнське твердження «не судити, та несудимі будете». Адже вирок, винесений Растаманом, може бути застосованим і до нього самого. Растаман поважає будь-яку релігійну форму навіть в тих душах, які не прийнятні його розуму.
Відношення до виконання військового обов’язку.
Служба у Збройних силах України – це особисте рішення кожного члена громади. Як що це потрібно, то кожен Раста повинен боротися зі злом вавилона.
Кількісний склад членів релігійної громади.
У місті Харкові більшість громади росте постійно.
Чи входять до складу релігійної громади громадяни інших держав.
На даний час ні.
Хто являється керівником релігійної громади, його духовна освіта, духовний сан, коли і який навчальний заклад закінчив, ким висвячений, призначений чи обраний на духовну посаду. Громадянином якої країни він являється.
Блаженніший Рутман України (голова центральної Хайгери України) – Щепін Олександр Олександрович, громадянин України, освіта вища. Духовна освіта, духовний сан, спеціальна релігійна освіта, обряд висвячення та призначення растафаріанство не передбачає, про це сказано вище. Обраний на духовну посаду громадою.
Коли громада розпочала свою діяльність.
Перші члени Харківської громади почали збиратися у 1995 році в Харкові.
Участь місіонерів, проповідників зарубіжних релігійних центрів, організацій у діяльності релігійної громади.
Місіонери, проповідники зарубіжних релігійних центрів та організацій поки не приймають участі у діяльності релігійної громади Харкова. З дня свого заснування, та по теперешний час йде активне поширення лав віруючих Растафаріан і відкриття нових Хайгер.

Рутмани: Олександр Щепін, Валерій Чубенко, Андрій Вінник, Ірина Ісмаілова, Євгенія Чубенко,Олена Жердєва, Віталій Ключка, Олександр Чижов, Ігор Кулішов.

Смерть ворогам й крах Вавилону!

Оцініть статтю
Зелена екологічна партія України «Райдуга»
Додати коментар